Doof Doof Communicatietips Communicatietips Doofblind Doofblind Literatuur Literatuur E-mail E-mail
Gebarentaal Gebarentaal Gebarencursus Gebarencursus Vierhanden-alfabet Vierhanden-alfabet Links Links Disclaimer Disclaimer
Handalfabet Handalfabet Gebarenavonden Gebarenavonden Artikelen Artikelen Ikke Ikke Openingspagina Openingspagina

VINGERSPELLEN-IN-DE-HAND

Het vingerspellen-in-de-hand is direct afgeleid van het gewone handalfabet voor doven. Iemand die het Nederlands handalfabet kent, kan dus ook vingerspellen-in-de-hand. Daarom wordt dit alfabet vooral gebruikt door mensen die doof geboren zijn en later slechtziend/blind zijn geworden.
Bij het vingerspellen-in-de-hand drukt de 'spreker' de letter in de handpalm van de doofblinde. De regel is dat men met rechts spelt in de rechterhand van de doofblinde. In het begin gaat het spellen erg langzaam, maar een geoefend iemand kan de letters sneller voelen dan het oog kan volgen.

Het algemene nadeel van systemen die alle woorden uitspellen, is dat het een tijdrovende manier van communiceren is. Voor een korte mededeling is de snelheid niet erg belangrijk, maar bij een langer gesprek wordt het al belangrijker. En voor een tolk is het niet mogelijk om een compleet gesprek of een hele situatie letterlijk volledig uit te spellen. In zo'n geval zal de tolk een samenvatting aan de doofblinde doorgeven. Hierdoor gaat vanzelfsprekend veel van de informatie, zoals nuanceringen en grapjes, verloren.

Hieronder volgt het Nederlandse handalfabet-in-de-hand.

A 
A
B 
B
C 
C
D 
D
E 
E
F 
F
G 
G
H 
H
I 
I
J 
J
K 
K
L 
L
M 
M
N 
N
O 
O
P 
P
Q 
Q
R 
R
S 
S
T 
T
U 
U
V 
V
W 
W
X 
X
Y 
Y
Z 
Z
Dit handalfabet is overgenomen van de Helen Keller Stichting. Met dank!

Terug naar doofblind

Terug naar vierhanden-alfabet

Terug naar boven