Doof Doof Communicatietips Communicatietips Doofblind Doofblind Literatuur Literatuur E-mail E-mail
Gebarentaal Gebarentaal Gebarencursus Gebarencursus Vierhanden-alfabet Vierhanden-alfabet Links Links Disclaimer Disclaimer
Handalfabet Handalfabet Gebarenavonden Gebarenavonden Artikelen Artikelen Ikke Ikke Openingspagina Openingspagina

HANDALFABET

Het Nederlands handalfabet is een (klein) onderdeel van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). De NGT heeft voor alle begrippen een gebaar, terwijl het handalfabet voor elke letter van het Nederlandse alfabet een aparte handvorm heeft. Net zoals de gebarentaal is het handalfabet niet internationaal. Elk land heeft dus zijn eigen gebarentaal en zijn eigen handalfabet.

Het handalfabet wordt vooral gebruikt als hulpmiddel voor het uitspellen van namen, straatnamen, etc. Met name horende mensen gebruiken het ook voor het spellen van woorden waarvoor ze het gebaar (nog) niet weten. Maar het uitspellen van een woord duurt veel langer dan het maken van het gebaar voor dat woord, dus het is een tijdrovende manier van communiceren.

Het handalfabet is redelijk snel te leren. Er zijn precies 26 handvormen; één voor elke letter van het Nederlandse alfabet. Het leren van de Nederlandse Gebarentaal duurt langer, want het bestaat uit honderden gebaren en een eigen grammatica. Net zoals het Nederlands ook uit honderden woorden en een eigen grammatica bestaat.

De regels voor het spellen met het handalfabet (vingerspellen) zijn als volgt:

* Vingerspellen doe je met één hand. Het maakt niet uit of dat de rechter- of de linkerhand is.
* Houd de hand ontspannen op schouderhoogte met de handpalm naar je gesprekspartner(s) gericht. Let er -zeker in het begin- op dat je je hand, arm en schouder niet verkrampt.
* Vorm de letters door alleen je vingers te bewegen en je arm op dezelfde plaats te houden. Het is dus niet nodig om je hand bij elke letter naar voren te bewegen.
* Alleen bij een herhaling van een letter wordt de hand even opzij (naar buiten) getrokken.
* Spel de letters in combinaties van lettergrepen en houdt tussen verschillende woorden een korte pauze. Spel dus 'A-MERS-FOORT' en 'STOP-CON-TACT'.
* Spreek bij het spellen ook altijd het woord uit. Doe dit op dezelfde manier als het spellen zelf. Zeg dus 'Urk' in plaats van 'U-R-K' en 'Am-ster-dam' in plaats van 'A-M-S-T-E-R-D-A-M'.

Spelletjes

Als je verder wilt oefenen met het Nederlands handafalbet, dan kun je op verschillende websites terecht. Op de website van Vi-taal kun je woorden en zinnen typen met het handalfabet en dan uitprinten. Op Doof.nl kun je het bekende spel galgje spelen met het Nederlandse handalfabet. Je kunt ook op mijn eigen site terecht voor een eenvoudig handalfabetspel.

Letterype

Op de website van de Effatha & Guyot Groep kun je het Nederlandse handalfabet als lettertype (font) downloaden.

A B C D E
F G H I J
K L M N O
P Q R S T
U V W X Y
Z
Het informatieblad "Handalfabet" is overgenomen van Oorakel informatie en advies.
De plaatjes van het handalfabet zijn overgenomen van de site van Vi-taal. Met dank!

Terug naar boven