Meer aandacht nodig voor ouderen die lijden aan doofblindheid


Noordwijkerhout - In Nederland wonen 5000 doofblinden, van wie driekwart ouder is dan 65.

De aandacht voor de zogeheten ouderdomsdoofblindheid neemt toe, maar de dubbele handicap die mensen in een isolement kan brengen, wordt bij ouderen nog te weinig herkend.

"Wordt een oudere wat verward, dan denken hulpverleners er al gauw aan die mensen op dementie te testen", zegt A. Balder, die de vijfde Europese Conferentie over Doofblindheid heeft georganiseerd. De conferentie wordt deze week in Noordwijkerhout gehouden. Balder zou graag zien dat er dan ook standaard op doofblindheid wordt getest. Want dan kan eventueel onderzocht worden of hulpmiddelen voor deze mensen uitkomst kunnen bieden. Balder: "Wel of niet tv kunnen kijken of kunnen lezen is een verschil van dag en nacht".

Er is sprake van ouderdomsdoofblindheid wanneer iemand slechter gaat horen en zien als gevolg van het outsider worden. Vaak is het een subtiel verlopend proces, dat kan leiden tot volledige doofheid en blindheid.

Het is voor het eerst dat ouderdomsdoofblindheid op de agenda van de Europese conferentie staat. Onder de 400 deelnemers uit de hele wereld zijn veertig doofblinden, die allemaal een of twee begeleiders bij zich hebben, die onder meer voor hen tolken.

Bron: Haagsche Courant (26 juli 2001)

Terug naar Artikelen